Přehlídka absurdit: v hlavních rolích Stropnický, Ťokovo ministerstvo a EU

V posledních několika dnech se k nám dostaly zprávy, u kterých lze jen stěží uvěřit, že se nejedná o aprílové žertíky. Přesto jsou, bohužel, reálné.

Zelený neomarxista Matěj Stropnický stanovil ultimátum, že nezasedne v pražské magistrátní radě, pokud město koupí levičácké „autonomní sociální centrum“ Klinika, zajistí přestavbu nákladového nádraží na Žižkově na kulturně vzdělávací centrum a zvýší majetkové daně. Současně se zřejmě na pozadí vyjednává jeho předsednictví ve Výboru pro dopravu. Pro pražské obyvatele snad nemůže být horší zprávy. Kde se vůbec bere neskonalá drzost člověka, který po většinu svého života žije z daní jiných občanů a přitom se neostýchá tyto své chlebodárce neustále usměrňovat a sdírat o dodatečné daně? A jak je možné, že se v rámci politických vyjednávání uvažuje o svěření oblasti dopravy do rukou člověka, který lobuje pro velmi úzkou skupinu dopravních omezovačů, cykloaktivistů a jemu podobných škodičů - sociálních inženýrů? Napadá mě v tomto případě pouze metafora s pedofilním ředitelem mateřské školy...

Nová vyhláška pro vodáky z dílny ministerstva dopravy je stejně tak velkou perlou. Ostatně, legislativní opatření tohoto úřadu jsou zpravidla podobně kvalitní. Ministerstvo má prostě pocit, že život bude lepší a bezpečnější pouze v situaci, kdy bude více nařizovat, více zakazovat a více dirigovat. A tak bude na raftech třeba hasící přístroj, osvětlení, v některých situacích nebezpečné lano nebo na závodních lodích odrazníky či lékárničky. Také máte pocit, že se na ministerstvu někdo zbláznil? Je to prostě typický přístup úředníků, kteří se snaží konat dobro, ale stále se jim to tak nějak nedaří. Podstata problému detailních regulací (jejich principielní nesmyslnost a nefunkčnost) jim prostě uniká.

Vrcholem absurdity je aktuálně probíhající harmonizace trestního práva České republiky s unijním právem ve smyslu rozšíření trestnosti o hanobení životního stylu, třídy i podněcování nenávisti k vybraným sexuálním skupinám. Musím unii i tuzemským navrhovatelům zákona obyčejně zatleskat. Řekl bych, že bude třeba navýšit kapacitu českých věznic tak na 10,3 milionu lůžek. Ač bude k novele trestního zákona jistě existovat detailní výklad, znamená to z laického hlediska, že se buď jakékoliv racionální kritice společenských nešvarů vyhnete nebo vám bude hrozit odsouzení za banální prkotinu. Bude však hrozit trestní stíhání i příslušníkům LBGT minority, kteří si utahují z většinové heterosexuální populace? Silně pochybuji. Takto prostě vypadá naše (eurounijní) svoboda slova v praxi.

Svět se fakt zbláznil, přátelé. Držte se.

Autor: Jan Polanecký | středa 13.4.2016 11:00 | karma článku: 38,31 | přečteno: 1323x