Nežilo se za bolševika svobodněji?

11. 03. 2019 12:00:00
Pro mnohé občany a politiky je takové srovnávání předlistopadového a polistopadového režimu čirým kacířstvím. Nicméně, lidé v našem civilizačním okruhu čelí stále silnějšímu a maskovanému tlaku na osekávání svobody a soukromí.

Největší problém vidím v tom, že postupné odebírání svobod a soukromí je ze strany politických a mocenských elit dávkováno jen velmi pozvolně, je tudíž pro běžného občana špatně postřehnutelné. Vše je servírováno pod falešnými nebo zhůvěřilými záminkami jako jsou bezpečnost či ekologie. Už dávno se pro tento pustup ustálilo označení „salámová metoda“. Chce se mi dokonce říct, že současní „neo-bolševici“ jsou v tomto směru mnohem chytřejší, šikovnější a vynalézavější než ti předlistopadoví.

Abych předešel diskusím ohledně označení současné politické garnitury jako „neo-bolševiků“... Jistě, najdou se mnohé světlé výjimky, ale převažující orientace nejen na české politické scéně je prostě tvrdě levicová. Bez ohledu na mediální nálepky nebo sebeoznačování je drtivá většina politických stran v této zemi socialistických: hlasují pro nepřetržité ubírání individuálních svobod a soukromí, regulace ekonomiky, stále brutálnější přerozdělování skrze daně, více zákonů, obecně více moci státu. A to ani nemusí mít ve svých řadách bývalé nebo současné oficiální komunisty. Krásným příkladem takového politického zmatení je moje „oblíbená“ TOP09, která se dnes dokonce neštítí otevřeného spojení s neomarxistickými zelenými aktivisty. Reálná liberální pravice v této zemi už v podstatě neexistuje, jednotliví její zástupci jsou roztříštěni v jinak středové (přinejlepším středopravé) ODS či v menších stranách mimo parlament. Proto považuji označení současného režimu jako „polistopadového socialismu“ za zcela adekvátní. Totalita (a já dodávám i socialismus) se prostě nikdy nevrací ve stejné formě, jak nedávno poznamenal senátor Kubera.

Jak je to tedy s tou svobodou dnes a dříve? Pojďme si udělat malé srovnání v jednotlivých vybraných oblastech a stanovme celkové skóre (body pro svobodnější prostředí podle mého subjektivního hodnocení). Podotýkám, že dnešní situaci porovnávám s režimem druhé poloviny 80. let, nikoliv s tuhým poválečným stalinismem.

  1. Policejní dozor

    Současné zneužívání moderních dozorových technologií ze strany státu způsobuje plošný a nepřetržitý dohled nad většinou občanů, aniž by se čehokoliv vadného dopouštěli. Srovnání s dobou minulou, kdy se bezpečnostní složky státu zaměřovaly jen na vybrané (často i politicky „nežádoucí“) občany, u kterých byl ovšem dozor aplikován velmi důsledně, je tedy alarmující. Celkově tak paradoxní bod pro bolševika.

  2. Svoboda slova

    Ačkoliv v současnosti dochází k brutálnímu omezování svobody slova ve snaze vytěsnit z veřejného prostoru nevhodné názory (včetně sociálních sítí pod politickým tlakem), podobný článek bych jistě dříve neuveřejnil resp. neuveřejnil bez následků. Bod pro dnešní socialismus.

  3. Ekonomická svoboda a míra přerozdělování

    Opět i zde platí, že se obloukem vracíme do doby předlistopadového plánovitého hospodářství. Socialismus už prostě není pro lidi sprosté slovo (ač to tak nechtějí nazývat) a šátrání v cizích peněženkách prostřednictvím zvyšujících se daní se většina obyvatelstva znovu neštítí, ba to považuje za "společensky žádoucí". Nicméně jsme se stále (prozatím) nedostali na úroveň totálního centrálního hospodářského plánování a nedosáhli obecné úrovně přerozdělování, jako tomu bylo za bolševika. Bod pro dnešní socialismus.

  4. Množství zákonů a dalších státních regulací

    Zde je celkem bez pochyb, že ve snaze usměrňovat „občanské stádo“ zákonnými a jinými regulacemi má dnešní režim naprosto navrch. Uvádí se, že v ČR existuje zhruba 200 000 zákonů, podzákoných aktů, vyhlášek, obecních regulací atd. Bod pro bolševika.

  5. Politická svoboda a svoboda shromaždování

    S určitými omezeními se dá říct, že svoboda politického vyjádření ještě existuje. Bohužel dnes stále více zažíváme ostrakizaci politických názorů lidí, kteří se nehodí do hlavního proudu „pokrokových“ evropských myšlenek. Tomu odpovídají i mnohem rafinovanější způsoby indoktrinace myšlení společnosti, než tomu bylo za bolševika. Se svobodou shromažďování to je podobné, nicméně oboje není tolik katastrofální, jak jsme zažívali před rokem 1989. Bod pro současný socialismus.

  6. Míra regulace běžných každodenních aktivit

    Tento bod velmi souvisí se čtvrtým i prvním, ale, upřímně řečeno, nedokážu se úplně jednoznačně rozhodnout, který z režimů je v této oblasti horší. Vzhledem k tomu, že se dozor „velkého bratra“ rozpíná do všech oblastí našeho života jako chobotnice, udělím spíš alarmující bod předlistopadovému bolševikovi.

  7. Možnost cestovat

    Bez pochyb bod pro současný socialismus.

  8. Svoboda vzdělávání, profesní seberealizace

    Bez pochyb bod pro současný socialismus.

Jistě se najdou i další otázky svobody, které jsem nechtěně opominul. Záměrně jsem se navíc vyhnul jiným oblastem života dříve a dnes, např. ekonomickým tématům (dostupnost zboží, ceny atd.). Určitě se také najde mnoho odlišných či zcela protichůdných názorů k těm mým. Vlivem neutuchající mediální masáže nevidí spousta lidí situaci tak příkře jako já. Mně osobně tedy vychází z výše uvedeného vítězství současného socialismu nad tím předlistopadovým v poměru 5:3. Nicméně, jak je zřejmé, je to vítězství s odřenýma ušima a prozatimní, což by většinovou společnost mělo už konečně začít znepokojovat.

Autor: Jan Polanecký | pondělí 11.3.2019 12:00 | karma článku: 38.04 | přečteno: 2275x

Další články blogera

Jan Polanecký

Tradice udavačství v Čechách

Jsou to zhruba tři roky, kdy jsem z osobních a profesních důvodů přestal publikovat své články. Nyní jsem ale zažil něco, co mě doslova zvedlo ze židle, něco, co jsem považoval ve svém životním okruhu za neexistující.

8.5.2023 v 17:05 | Karma článku: 29.43 | Přečteno: 1219 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 517 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 153 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3590

Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...