Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SS

Dobrý večer. Já myslím, že vím proč se stále objevuje to, že za komunismu bylo líp. Aby někdo mohl něco takového říci, musel k tomu nějak dospět. Myslím že to tady pár lidí vystihlo. Asi opravdu má vliv to svobodné rozhodování o sobě. Může se stát, že po špatném rozhodnutí příjde tvrdý trest v podobě ztráty majetku a nebo nějaká podobná oprávněná sankce.

Sametová revoluce mě zastihla, když mi bylo 25. let. Žil jsem v malém městě s 10. tisíci obyvateli. Jak to bylo před tím? 

Proto že jsem byl mladý, přál jsem si vydělat hodně peněz. Měl jsem jen pár možností. Buď si ke své práci údržbáře vzít ještě něco např úklid šaten, nebo jiných prostor ve fabrice. To se mě moc nechtělo. Tak jsem opustil svůj obor a šel do místního komunálu pracovat jako taxikář s dodávkou. nepotřeboval jsem žádné známosti! Nebo si to aspoň myslím, ale zase na dodávku... Po třech měsících v novém zaměstnání si mě zavolal ředitel a nabídl mi, abych si vzal dodávku do socialistického pronájmu. Jakési podnikání. Faktem bylo, že jsem si sám hledal zakázky a rozvrhnul pracovní dobu. Ve výsledku asi 2-3x větší výplata než ve fabrice. Ještě podotýkám, že ani já, ani rodiče jsme nikdy nebyli u komunistů. Pak se tady píše o banánech, sehnat se to dalo, snad taky bez úplatků jen jich bylo málo. To samé ty ostatní věci. Nestalo se snad že by nebylo něco pořád, ale bylo období, že nebylo pokaždé chvíli nějaké zboží. Možná to jinde bylo horší. Pamatuji že na podzim 1989 nebyly kečupy. Asi půl roku.

Cestování se taky nějaké dělo. Někteří z nás se pustili do výroby doma dělaných karavanů z tehdejších Avií a Barkasů a nevím z čeho všeho ještě.Když to dojelo do jižních Čech, tak už byla prima dovolená, ti odvážnější vyrazili i do DDR a nebo po obrovské mašinérií do Jugoslávie, že by se nedostal  člověk , který veřejně neprotestoval proti režimu a nebo člověku, který chodil do práce, mi není známo.

Pak přišla revoluce a velké změny. Dnes už dopravu nedělám a přemýšlím o tom je je vůbec možné dnešní a předrevolučn

3 0
možnosti
MK

za komančů bylo lépe ---- občané typu ovce měly "pocit zabezpečení a jistot" = když budeš držet ústa a krok s největší pravděpodobností si tě režim nevšimne a nechá tě živořit za podmínek daných režimem.....

jinými slovy tyto ovce by byly spokojeny i za války v německém lágru pro západní vojáky = dyž budeš držet ústa a krok s největší pravděpodobností si tě bachař nevšimne a nechá tě živořit za podmínek daných vedením lágru a nemusíš na frontu kde je to o život :-P

19 1
možnosti
VS

Autor se snaží analyzovat problém, který se nedá posuzovat jeho očima a pohledem dneška  - při vší úctě. Ano, bylo to hrozné, že jsem neměl "ajfouna" ..... a představte si, přežil jsem. Zkuste se někdy pozeptat lidí, kteří se do Čech vracejí po nějaké době v zahraničí.  Nedávno jsem potkal takového - po deseti letech v Kanadě. Vyslechl jsem si samé černé zkušenosti .. Pokrok nevidí, protože ten "dolarový" nepočítají a na svobodě, demokracii, občanské společnosti bez korupce - tam pokrok za 24 let skutečně žádný není.

2 1
možnosti
PV

Do Vašeho ajfouna mi nic není, ale to chcete opravdu jen přežívat? A nebo: Dokázal byste se spokojit s tím, že nemůžete svůj názor veřejně vyjadřovat, například zde v diskusi? Copak už jste také rezignoval, zahodil snahu cokoliv změnit a přidal se do stáda průměrných co jenom přežívají?

Ano existují místa ještě horší, nudnější, zaostalejší, ale to neznamená, že se nemůžeme snažit posunout tu naši společnost dále.

4 1
možnosti
PH

P51a34v76e78l 92H68o50r91á19k

18. 1. 2014 18:30

Vždycky si řeknu, že tyto články jsou velmi podobné těm, co používali komunisti. Ve srovnání s 30. léty byl konec let 60. v podstatě ráj na zemi.

2 1
možnosti
PV

Pokud srovnáváte meziválečné období s čímkoliv mladším, tak máte pokaždé pravdu. Spíš si myslím, že není důležité hodnotit materiální stránku takového srovnávání, ale morální a společenskou. Žít jako král se dá i s málem. Horší je když Vás někdo kvůli tomu málu nutí chovat se jako zvíře, krást či podvádět.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, to jsme ovšem v úplné shodě. Já píšu, že "pro ně je to nicotné", nikoliv pro mě samotného. Pročtěte prosím pozorně :-). JP

0 0
možnosti
Foto

...reaguji na pana Jakuba Dluhoše...:-)

0 0
možnosti
Foto

To, že za socíku bylo líp je vpodstatě optický klam, který je způsoben několika faktory.

1. Jisté části populace se líp skutečně žilo.

2. Lidé mají všeobecnou tendenci idealizovat minulost (však jsme byli mladší)

3. Během "divoké" privatizace se velká část státního majetku dostala do rukou kádrů a veksláků (namísto podnikavých, leč slušných lidí) a takovýto způsob obohacení přirozeně plodí odpor a sentimentálnější pohled na "staré časy".

Pokud se podaří korupční ekonomickou složku potlačit, tak si myslím, že tento názor za čas vymizí.

10 0
možnosti
JC

Líp - nelíp, byla jiná doba. Každým rokem bylo lépe a lépe. Vždy a všude. S tím mládím to také hodně souvisí. Také si myslím, že bude líp za deset, dvacet let. Auta např. byla lepší v sedmdesátých letech, než v padesátých a takhle se dá pokračovat donekonečna. Protože to "líp" je strašně neuchopitelné a strašně subjektivní, někdy až klamavé.

2 0
možnosti
JK

J83a68n 91K37u60l39í98s96e64k

18. 1. 2014 18:21

Ti, kteří žili v Česku za komunistů si neuvědomují další závažnou věc: Jejich domovina hrozně smrděla a to hlavně v zimě. Nikdy nezapomenu na ten smrad na začátku 90. let když jsem projížděl autem českými vesnicemi při svých návštěvách ze SRN. A co teprv hlavní město. Ještě v polovině 90. let jsem po několika týdnech neviděl předním sklem svého auta jak bylo na vnitřní straně zanešené popílkem a všelijakými sr*čkami. Co tenkrát lidé dýchali je neuvěřitelné. Jak se to projevilo na jejich zdraví, o tom statistiky se moc nezmiňují. Lidé tyhle věci prostě nechtějí slyšet...

8 0
možnosti
JC

No, hlavně že Vám to v Německu vonělo! ;-D  Okamžitě po přejetí hranic se vzduch vyčistil, samé fialky a konvalinky, pane to musel být ráj na zemi!;-)

2 3
možnosti

Pan Ziegler, aniž uvedl zdroj, tvrdil zde níže v diskusi, že rozestup mezi  USA a Československem se v letech 1933 – 1989 zvýšil,  opak je pravdou:

Podle článku „Mezinárodní srovnání národních důchodů . Obzor národohospodářský, r.XLIIII, 1938, S.187-188, opírající se o soudobé výpočty Colinse Clarka bylo pořadí států podle výše důchodu na hlavu v dolarech, přepočtené na jednotnou základnu amerických cen pro průměr let 1925/34 následující:   

USA 1397;  Československo 455

Pro rok 1985 podle Maddisona (Maddison, A. The World Economy; Volume 2: Historical  Statistics 2006) situace výše uvedených států podle výše HDP na 1 obyvatele (PPP) (USD) bylo následující:

USA 20 717;  Československo 8 367

Srovnání ukazuje, že v porovnání s USA, které byly jak v r. 1930 (1397 dolarů); tak i v r. 2003 (37 800 dolarů) na prvním místě v "závodů národů ve výši HDP", plyne, že přece jenom jsme se pozici vedoucího jezdce peletonu přiblížili.  Tristně to naopak začalo vypadat až po r. 1989. Jestliže v r. 1930 výkonnost USA převyšovala výkonnost Československa v poměru 1397 : 455 (3,07), tak v 1985 tento poměr činil 20 717: 8367 (2,5), tak v roce 2003 tento poměr činil 37 800 : 15 000 (2,52), ale přece jenom byl lepší než v r. 1930: Pro rok 2003 pořadí těchto států podle výše HDP na 1 obyvatele (PPP) (USD) bylo následující: Tedy po transformačním šoku   1) USA 37 800;   Československo [Česká republika 15 700 + Slovensko 13 000];  Podle ročenky Handbook of economical statistics (r. 1986) pro rok 1985, vydávaná CIA, hrubý národní produkt na hlavu činil USA 16 710;  Československo 8 750, tedy poměr výkonnosti dokonce činil pouze cca 1,8.

0 0
možnosti

Jinak řečeno, za komunistů bylo lépe i v mezinárodním srovnání.

0 2
možnosti
Foto

J67a92n 26K60r20o73p21á84č

18. 1. 2014 18:07

Nechci hodnotit, jestli bylo líp nebo hůř. Já jen teď vidím spoustu okradených bez nároku na cokoli, vidím stroje za pokladnami v Kauflandu za něco, čemu nelze říci mzda, vidím seniory živořící na hranice pouhé existence, vidím supy naprosto v klidu a pohodě se na nich živící. Vidím spoustu "podnikatelů" netvořících naprosto nic za pohádkové zisky. Z nějakého důvodu odsud utíkají lékaři, zdravotní sestry, inženýři, brigádníci na jablkové plantáže. To co bylo, bylo špatně, to co je, by dozajista mohlo být lepší, jen chybí pravidla aby hyeny neměly pré a pojem "důstojný život" pro každého, kdo o něj stojí a je ochoten pro něj něco udělat tak, aby jiný nepřišel k úhoně, nebyl jen heslem před volbami.

2 1
možnosti

A dalo se říci mzda pokladní za totáče, víte kolik brala? Také vidím spoustu poctivých a úspěšných podnikatelů, kdyby nebyli, z čeho by se kradlo?:-) Lidé odcházejí za lepším, ano, a kolik by odešlo dříve za lepším, kdyby se mohlo?:-/ Přes tu spoustu problémů je daleko lépe.

6 0
možnosti
Foto

Vida jak se mám skvěle, soused má nádhernou vilu, jakí tam za komunistů nestála. Továrny, které nám neopatří a jejichž zisk proudí do ciziny jsou také hezčí než ty komunistické, které nám patřily a zisk zůstával doma. A což teprve ženy, které jdou do důchodu o 10 let později, ty se mají mnohem lépe, mohou chodit do práce déle !

0 4
možnosti
MK

To je všechno super, já ani proti jednomu bodu nic nemám. Nevím například k čemu by mi byla sice státní fabrika, která ale nevyrábí to co potřebuji a ten pochybný zisk z ní stejně nikde neuvidím.

5 0
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3635x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy