Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je obtížné bez větších znalostí si v takto popsaném příběhu hrát na soudce. Nezabírá např. nepřihlášené auto místo pro parkování jiným ? Vyvíjí majitel auta nějakou aktivitu ke zprovoznění nebo to vůbec neřeší? Apod...

Co mně ale přijde jako hodně za hranou, je připodobňování k udávání za nacismu. Tehdy udavač věděl, že pokud šlo o závažnější čin, tak udávanému šlo o život (včetně jeho nejbližších), zatímco tady viníkovi hrozí maximálně peněžitá pokuta.

1 1
možnosti
Foto

"parkoval několik let své auto bez registrační značky, které dovezl ze zahraničí

Zdroj: https://janpolanecky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=801453";

Máte to popletené, když podobnou situaci srovnáváte s udáváním za nacismu. Hodně popletené :)

4 2
možnosti
EH

Udávání = poškození někoho nebo získání osobního prospěchu. Je smutné, pokud to někdo dělá jenom ze škodolibosti.

Nicméně dneska nežijeme v totalitě, kdy se udávají hrdinské protistátní činy.

Lidé se chovají neohleduplně i z důvodu, že to nikomu nestojí za řešení. Pokud to auto stálo na veřejném parkovišti a udání urychlilo jeho zprovoznění, nikomu se škoda nestala.

0 0
možnosti
LP

V diskuzi jste asi moc nepochopili smysl textu. Ten je o tom, že soused věděl, komu patří auto, věděl že tam vznikl nějaký problém při převodu a stejně šel a svýho souseda udal. Ne že nahlásil. Udal.

Je nabíledni, že pro část našinců je udávání, či sběr informací o svém aktuálním nepříteli, běžným standardem. A ani se s tím netají...

8 6
možnosti
PD

Problém trval několik let, ne 14 dní. Taky by mi vadilo, že nemám kde parkovat, když si tam někdo odložil nějakej vrak, co si dotah z ciziny a nejde prihlasit

6 1
možnosti
PD

Jak mohlo mít auto bez značek technickou a pojistku?

5 0
možnosti
Foto

Ulice není vrakoviště, takže bych to viděl jako oznámení, nikoliv udání.

8 2
možnosti
Foto

Neznáte souvislosti a přesto hodnotíte. Auto nebyl a není žádný vrak, naopak. Jednalo se o formální procesní vadu, jak jsem se nyní dozvěděl. Aktuálně je v procesu finálního přihlášení. Nicméně Vám zcela uniká podstata mého článku! Není o technické způsobilosti k provozování nebo státním razítku k němu, nýbrž o udavačské mentalitě... To je to opravdu tak z textu tak nepochopitelné?!

2 4
možnosti
SA

tomu se rika obcanska spolecnost,nahlaseni neni udani,ja stim nemam zadny problem,dam vam dva priklady z vlasti rodiny a reknete me jak se mam zachovat,mam sestrenici jejiz manzel je vysoky policejni dustojnik a smeli za slusne penize s informacemi,dale mam jinou sestrenici jejiz manzel ma hospodu a smeli s kradenym zbozim,kdybych je oznamil pak by to bylo udani,ale ja si rikam,vase zeme vase kultura

4 1
možnosti
MS

Je to jen vaše verze, takže můžu jen spekulovat nakolik pravdivá.

Na druhou stranu je škoda, že váš článek neotevírá otázku :" Kdy je udání neškodlivé a naopak prospěšné?"

Pan Bárta dal dobrý příklad k zamyšlení a já dodám další. Zavolal jsem policajty k odstavenému autu v lese v potoce, které kromě zaparkování v potoce, mělo vymlácená všechna okna. Moje udání způsobilo, jak jsem se později dozvěděl, že jeden feťák se rozešel s přítelkyní a pomstil se jí ukradením a zdemolováním jejího auta. Přitom stihl vykrást něčí hrob. Výsledek je, že dotyčný pachatel je "uklizen" z ulice do vazby, což asi minimálně ocení jeho bejvalka.

Takže otázka trvá: "Kdy je udávání prospěšné?"

10 0
možnosti

Samozřejmě nic nevím o situaci, kterou popisujete. Je ale pravda, že není nic neobvyklého na tom, že na ulicích dlouhodobě parkují (nepojízdná) auta bez SPZ, a je zcela běžné, že je lidé nahlašují a policie zjišťuje (mnohdy bezvýsledně) jejich majitele. Takže podle mne jste si pro svou filipiku proti udávání nevybral nejvhodnější příklad.

14 2
možnosti
Foto

Pokud budou sousedé mlátit své děti a nechají je hladové žebrat o jídlo mám to tak nechat být a nemám se těm svobodným bytostem cpát do života? Přece nebudu nikoho udávat. Tak jste to myslel...?

12 1
možnosti
Foto

Udávat zrovna ne, ale oznámit by se to mělo. Líp to vypadá.

1 4
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3635x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy