Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A čím se v tomto smyslu liší kapitalismus a socialismus?

0 0
možnosti
Foto

Neliší se, jen v tom, že za socialismu byli na vedoucích místech komunisté, kdežto dnes tam jsou bývalí komunisté.

1 0
možnosti
Foto

J53a49n46a 75M16a61j66o11v72á

11. 3. 2019 19:46

jojo, tehdy byl prostě mladší...on i vy. A tak byla tráva zelenější, bublinky v sodovce větší....

9 0
možnosti
VV

Jo, za komunistu by byl uz dva roky v duchodu, za ktery by si mohl koupit tak chleba a moc navic ne.

Normalni je ze lide kteri vic umi, berou take vic. Na rozdil od minuleho rezimu, kdy bylo nejdulezitejsi byt clenem strany a jak se rikalo patolizat.

5 0
možnosti
Foto

Jojo, byli jsme si v těch "zlatých časech" všichni rovni, jen někteří si byli rovnější...a bylo jedno, jestli schopný nebo ne, červená knížka to jistila a mám to prožito, ne načteno....

5 0
možnosti
LB

Také vám mohu přiblížit svobody obyčejného člověka v zaměstnání za socialismu.

U tunelové pece, kde se vypalovaly izolátory do svíček Pal, pracovaly vesměs staré paní od 55 do 70 let. Ve dvanáctihodinových směnách, denní, noční; když jedna dělnice vypadla, ta, která ji musela nahradit, byla v práci nepřetržitě dvě směny , tj. 24 hodin.

Ruce měly popálené od horkých izolátorů vyjíždějících z pece, na hlavu jim pršelo z rozbité střechy, z jedné strany na ně sálal žár z pece, z druhé na ně fičelo z permanentně otevřených dveří haly, odkud vyjížděly ještěrky naložené hotovými izolátory. A za tu dřinu měly královský plat: 1 800 Kčs hrubého.

A školství? Každý den odpoledne nějaká schůze, výjimkou nebyly dvě nebo tři v jednom odpoledni za sebou. Veřejná schůze KSČ, úseková ROH na níž navázala schůze celoškolního ROH, školení CO, IPVU - ideově politická výchova učitelů, pedagogické rady, předmětové komise atd. atd.

6 1
možnosti
Foto

A proč ty dámy nešly dělat uklízečky, nebo vrátné z toho školství, po těch byla hodně velká poptávka.

1 4
možnosti
Foto

Anebo do důchodu, na který měly kolem 55. roku (dle počtu dětí) nárok. Stačilo dvacet odpracovaných let, na rozdíl od dneška, kdy je pro vznik nároku na důchod potřeba pětatřicet let.

0 0
možnosti
LB

Jednou z těch starých paní byla naše babička, takže vím, proč nešla uklízet do školství, ale stála 12 hodin (24 hodin) u pásu s izolátory. Protože rodina přišla v roce 1948 o prosperující živnost a slušnou existenci, děda měl důchod 630 Kčs, z kterého podporoval ještě svou matku. Z těchto financí prakticky dotovali bydlení nájemníků ve vlastním domě, kterým MNV vyměřil nájemné za celé patro ve vile se zahradou 62 kčs/měsíc.

Platili nejen všechny opravy na domě, ale i v bytě nájemníka a také lázně pro dědu, který byl po několika těžkých operacích.

Uklizečka ve škole měla plat 860 Kčs hrubého, za to by výměnu kotle nebo opravu střechy těžko zvládli.

Stejně tak bych se mohla ptát, proč vás soused zůstává v zaměstnání, které mu nevyhovuje a nejde jinam :-) Vám se po totáči hodně stýská, že? Na rozdíl od vás jsem ráda, že jsem se dožila jeho konce...

4 0
možnosti
MB

Pani Blahova, diky za vzpominku, jinak na soudruha Reznika neberte zretel, on sice placa kraviny, je ale docela mozne, ze neni az tak zly clovek

0 0
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3635x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy