Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J90o23s10e29f 22P43o42t92r

12. 3. 2019 21:15

Milý, zlatý autore,

já jsem v reálném socialismu prožil 40 let (slovy :čtyřicet let). Můžu tě ujistit, že fakt se za v té době nežilo svobodněji. Nevěříš mi? tak zkus se odstěhovat třeba do Číny.

Kdyby jsi napsal," nežilo se za bolševika lépe" tak bych třeba s tebou polemizoval, ale svobodněji?

Asi máš informace z jiné planety. Třeba policejní dozor. je pravda , že příslušníci VB byli jen tak někde. Ovšem co měli za sebou?. Teror v 50.letech, který si všichni dobře pamatovali. Dále celou armádu tzv. pomocníků VB - veřejných udavačů svých sousedů, známých, spolupracovníků, celou armádu tajných agentů StB tajných udavačů svých sousedů, známých, spolupracovníků. Pří zjištění nepravosti byli postiženi nejen oni ale i jejich rodinní příslušníci - třeba tím, že děti nemohli studovat.

Svoboda slova. Ta společnost byla tak paranoidní, že se nesměly uveřejńovat nejen protirežimní názory, ale ani třeba sebevraždy, vraždy, znásilnění a podobně, a proč? protože socialistická společnost je tak pokroková, že podobné excesy v socialismu neexistují. Stejně tak co dneska žebráci a bezdomovci. Ti byli okamžitě zavíráni do vězení a na psychiatrie..

Víš, pane autore, mě ani tak nevadila hospodářská situace, jako tupost, hloupost, pokrytectví, nenávist vůči všem jiným názorům. Jsi jasným exponentem neomarxismu, tak zkus tu Čínu.

0 0
možnosti
JP

J72o56s30e29f 35P89o90t22r

12. 3. 2019 22:15

dovolím si ještě reagovat. Jsem prostě konsternován, jak naivní a úsměvné znalosti máte o tom období. Na druhé straně je mi jasné, že se vezete v tom mainstreamu 90% obyvatel ČR, kapitalisticky žít, socialisticky pracovat a přemýšlet.

0 0
možnosti
Foto

I69v65a16n 25V19e77s41e95l75ý

12. 3. 2019 11:10

U bodu 1 vychází skóre příznivě pro minulý režim jen díky tomu, že v minulém režimu nebyly k dispozici takové technické prostředky jako dnes. Pokud by je tehdy bolševik měl tak to bychom teprve poznali co je to nesvoboda.

Jinak vcelku souhlas, že vývoj pomalu "zařazuje zpátečku".

0 0
možnosti
LC

Vidím to podobně. Pořád je ten dnešní evropskounijní socialismus přijatelnější než ten minulý. Ale docela se podivuji, jak velké počty policajtů musí udržovat v zemi pořádek. V době, kdy jsme byli totalitní policejní stát, udržovalo pořádek (a režim) v celé ČSSR cca 29000 policajtů. A to měli policajti na starosti agendy, které dnes řeší někdo jiný (občanky, pasy, řidičáky, evidence vozidel, technické prohlídky ...) Dnes, když jsme demokratický stát, o třetinu menší, to je 40000 státních a 12000 obecních policajtů. A když přijde ministr vnitra s nápadem na navýšení počtů, občané jásají. Nerozumím.

7 0
možnosti
Foto

Nevím jak za bolševika, ale za socialismu byli lidé bezesporu svobodnější

0 5
možnosti
Foto

Kdyby jenom to. Právě dnes jsem na to přišel Za socialismu se prodávaly sušenky polité čokoládou, zabalené v celofánu. Dnes jsem se jistým způsobem domákl německých sušenek politých čokoládou, balení fantazie. Prodejci dělat reklamu nebudu, ty socialistické mi ale chutnaly lépe. Zkrátka kapitalismus jsou horší sušenky v lepším balení.

1 2
možnosti
VV

JUiste bylo i par stovek nebo tisicu obcanu kterym se zilo svobodneji. Takovi ruzni tajemnici KSC meli vlastne absolutni svobodu.

2 0
možnosti
Foto

Naopak dnes tajemník, zítra nádeník.

0 0
možnosti
Foto

Dobré zamyšlení. Ale mně tam chybí svoboda obyčejného člověka v zaměstnání. Dnes je to propadák. I ten obyčejný učitel či úředník musí dnes plnit spousty příkazů, o kterých navíc ví, že jsou nesmyslné - to je velmi nesvobodné. Svoboda, či spíše pocit svobody, je velmi individuální. Dám příklad. Dvaašedesátiletý soused pracuje na směny, musí, jeho mzda je téměř minimální, rozkazuje mu tam třicetiletý, který bere dvakrát více. Další dva manažeři berou tak desetkrát více, no a majitelé, ti se tam ani neukážou, mají to jištěné. Soused maká, drží ústa a vzpomíná v dobrém na komunisty, protože za nich by se mu to stát nemohlo, a hlavně, už by byl několik let v důchodu. Je z nich někdo svobodný? Já myslím, že ne. Všichni jsou v kolotoči peněz, ze kterého těžko vyskočit. Možná z nich ale někdo ten pocit má, můj soused to však nebude. Bude svobodný, až bude v důchodu. Důchodci a rentiéři, to jsou nejvíce svobodní lidé.

3 6
možnosti
Foto

myslíte, že výše mzdy nutně souvisí s věkem???

2 0
možnosti
ZH

;-D;-D;-D

1. Policejní dozor byl větší, než dnes. Stalo se mi například, že jsme s kamarádem stáli na rohu ulice někdy po půlnoci a kolem projíždějící hlídka VB nás zkontrolovala. Jen tak, preventivně, byť jsme k tomu nedávali žádný podnět. Vězte, že kdyby tehdejší komunisti měli dnešní technologie, ani byste si bez jejich vědomí neprdl. Oni chtěli, jen na takovou plošnou kontrolu neměli kapacity.

4. Zákonů je sice víc, celková míra represe však nesouvisí s jejich počtem, ale s jejich zněním a možnostmi jejich vymáhání. Ty možnosti jsou dnes lepší. Za komoušů zde byla hromada dalších předpisů, zejména různých norem, které měli sílu zákona a byly mnohem víc omezující. Na druhé straně, přemíra zákonů (často protichůdných) nás dostává do stavu, kdy začíná být nemožné je dodržovat, což zdánlivě paradoxně přináší víc svobody.

6. Za bolševika jste se nemohl rozhodnout, že nebudete pracovat a budete žít například z příjmů z akcií, nebo třeba i darů. Nebo že se od státu částečně odtrhnete a založíte si vlastní živnost.

I přes to, že se šrouby utahují, stále mi to vychází 8:0.

2 0
možnosti
Foto

Jenomže to, že na dosáhnete na stejný majetek tehdy a dnes je značně menší. Ve stejné lokalitě dnes metr čtvereční zahrady je prodáván za 531 korun, v r. 1967 za 1,20 korun.

0 2
možnosti
Foto

Škoda,že nejde cestovat v čase.Vám by pobyt v bolševické zadrátované kleci prospěl a vyléčil by Vás ze psaní takových nesmyslností....tyhle bláboly Svobodným určitě nepomohou,jen s nimi kopete hrob kam politická mrtvolka Vaší strany po zásluze patří....

5 0
možnosti
AT

Bohužel nebudu originální. Kdo prožil významnou část života v socialismu, by si nedovolil takové hloupé srovnání. Nebudu vysvětlovat proč. Nepochopil byste. Když příjmu vaši argumentaci tak za mě: současnost versus socialismus 8:0

8 0
možnosti
AJ

A43d21a91m 11J32a50k84e27š

11. 3. 2019 18:28

Máte pravdu. Do jisté míry. On je rozdíl mezi budováním "lepší", socialistické, společnosti v 50-tých, 60-tých, 70-tých a 80-tých letech. V sedmdesátých jsem se narodil, znám to z vyprávění. Osmdesátá jsem už vnímal. Osmdesátá léta, hlavně druhá půle, byla takovou vědomou hrou. Komunisti rezignovali, už de jen tvářili, že budují světlé zítřky. Plebs se tvářil, že jim to baští. Vyvěsit na 1. máje, vlaječky, zúčastnit se prvomájového průvodu, zaplatit příspěvky do ROH.

V čem nachází autor analogii, a správnou je budování té "lepší" společnosti. A to je stejná tragédie jako za socíku.

0 0
možnosti
MS

To jste tedy hodně přepískl. Nepište o tom, o čem nic nevíte. Za totáče vás mohla VB zcela bezdůvodně na ulici perlustrovat, kdykoliv se jí zachtělo a taky toho bohatě využívala. A dopoledne otravovali i lidi v hospodách a vyptávali se jich, proč nejsou v práci. Tomu já říkám policejní dozor. To, že doba pokročila a jsou nasazovány moderní technologie (například kamerové systémy) rozhodně neznamená ztrátu svobody, ale spíše posílení bezpečnosti. Když nebudete na ulici nikoho přepadat, rozhodně vám od nich žádná újma nehrozí.

9 0
možnosti
Foto

Nepřepískl. Takoví městští policiisté dokázali, hlavně v devadesátých letech, znepříjemnit hodně životů.

0 1
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3635x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy