Jan Polanecký

Potřebujeme si platit další čtyři tisíce policistů za 10 miliard?

12. 01. 2016 12:30:00
Česká republika se v počtu policistů na obyvatele dlouhodobě pohybuje na evropské „špičce“. Potřebujeme si tedy platit další tisíce nových? Samozřejmě že ne, potřebujeme kvalitu a nikoliv kvantitu.

Před časem mi kolega z práce, původem z Pakistánu, nevědomky sdělil, že ani v jeho rodné zemi, kde stále v některých oblastech panuje latentní občanská válka, neviděl takové množství policistů v ulicích jako v České republice. A já jsem si tím vlastně jen uvědomil, že má pravdu. Pamatujete si, že byste v době předlistopadového socialismu tak často viděli na ulicích policejní auto nebo uniformovaného policistu?

Je to tím, že jsme si na postupný a zbytečný nárůst početních stavů už zvykli, neboť jsme neustále zásobováni falešnou politickou, policejní a mediální propagandou o nutnosti zvýšování bezpečnosti a tudíž nutnosti neustáleho přisypávání peněz a lidí do policejních složek. Nicméně, má snad někdo pocit, že se za posledních dvacet let bezpečnostní situace v našem státě zlepšila, i přes tento masivní nárůst?

Můžu s přesvědčením konstatovat, že policejní prezident, jeho náměstci či samotný ministr vnitra nebudou mít nikdy dost a budou neustále tlačit na posílení svého impéria. Je to pochopitelné, ovšem politická scéna a veřejnost by měly tyto nikdy nekončící požadavky krotit a neměly by podléhat mediální bezpečnostní hysterii, kterou se mnozí snaží roztáčet. Česká policie potřebuje masivně zefektivnit, zeštíhlit administrativní aparát a ušetřené peníze přerozdělit kvalitním policistům a důležitým oblastem. Nový kvantitativní nárůst nic neřeší, maximálně jen krátkodobě, než se opět rozmělní do zbytečných administrativních policejních procesů.

V číslech celá situace vypadá následovně. Podle posledních dostupných údajů má Česká republika pátý největší počet policistů na obyvatele v Evropě (1/240). Přesto však Ministerstvo vnitra a policejní vedení drze požaduje na období let 2016-2020 zmiňované posily za celkem 10,6 miliardy korun, přičemž na jejich hrubé platy vydá, při průměrné výši cca 23 000 měsíčně, okolo 4,4 miliardy korun. Každý občan, pracující v produktivní nestátní sféře (zhruba jedna třetina obyvatelstva), tak na tento zbytečný projekt „věnuje“ v uvedeném období ze svých daní zhruba 3000 Kč.

No řekněte, neuměli byste si představit efektivnější využití vašich peněz při vědomí, že toto další posilování policejních složek k žádnému reálnému zvýšení bezpečnosti nepovede, tak jako v minulosti? Naopak, zaplatíme si tím povětšinou jen více dohledu, represe, pokut a preventivního otravování.

Přeji nám všem zdravý nadhled, pevný postoj a silné nervy.

Autor: Jan Polanecký | karma: 33.61 | přečteno: 1051 ×
Poslední články autora