Jan Polanecký

Bývalý komunista Rychetský pronáší verdikt bez soudu. Pokračuje snad v bolševické tradici?

24. 02. 2016 7:30:00
Předseda Ústavního soudu Rychetský v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce opět demonstroval svou nadutou politickou „nestrannost“. Jeho prohlášení, které bohužel zůstalo bez širší odezvy, je podle mého názoru naprosto skandální.

Na adresu ústavní stížnosti na postup prohlasování zákona o EET ve sněmovně totiž bez skrupulí uvedl, že v demokratickém státě prý není možné, aby menšina znemožňovala a trvale blokovala zákonodárný proces. Pojďme si tento poměrně nenápadný výrok lehce rozebrat. Nevím jak vás, ale mě z něj přímo mrazí.

Je přeci zcela nepřípustné, aby předseda soudu projevoval své názory dopředu, aniž by byl s případem řádně obeznámen, zjevně pouze na základě svého politického smýšlení a kusých informací. Nejenže dostává neutralita soudního rozhodování opět na frak, není však zachováno ani pouhé zdání regulérnosti postupu.

V naší nedávné historii jen nacisté a komunisté realizovali verdikt před samotným soudním procesem. Při pohledu na tehdejší odporné monstrprocesy je jasné, že o vině bylo rozhodnuto již dávno před jejich konáním. A ne náhodou se jejich protagonisté neštítili své názory veřejně vyjevovat ještě před nebo v průběhu líčení.

Oč je tedy princip postupu předsedy Rychetského jiný? Ani o píď. Tak trochu bezmyšlenkovitě vyjevil názor, který měl v horším případě zůstat jen v jeho hlavě. V lepším případě by si měl, jako správný profesionál, názor utvořit až při soudním jednání. Ačkoliv si uvědomuji, že Ústavní soud rozhoduje kolektivně, minimálně z úst jeho předsedy již nejzásadnější výrok padl. Výrok je to neslýchaný, arogantní a současně, v kontextu situace, naprosto nepatřičný.

Co však považuji za ještě více alarmující je fakt, že to v naší dnešní situaci už nikomu nepřijde ani divné. Místo toho, aby se zvedla bouře nevole veřejnosti a médií nad takovou nehorázností, prohlášení prostě zapadlo mezi řádky a nikdo se nad ním ani neobtěžuje pozastavit. Inu, naše koblihová politická kultura místo postupné kultivace pomalu, ale jistě dále zahnívá...

Autor: Jan Polanecký | karma: 37.44 | přečteno: 2036 ×
Poslední články autora