Jan Polanecký

Komunismus byla dobrá myšlenka, lidé ji zneužili. A nedostala prostor se rozvinout.

16. 05. 2016 13:00:00
Mnoho našich spoluobčanů má v tomto jasno. Lidstvo je podle nich hloupé, neboť není schopno využít potenciálu geniálních myšlenek.

V minulém týdnu jsem se v rámci velké pracovní skupiny, zahrnující lidi z Evropy, Afriky a Asie, setkal s některými zarputilými idealisty a "rozsévači dobra", kteří byli překvapeni mou neúprosnou logikou o lidské podstatě a přirozenosti, se kterou je třeba při mezilidských interakcích vždy počítat. Padala od nich slova jako "nutno dělat věci správně", "humanita" atpod.

Když jsem jim vysvětlil, že pro každého člověka na této planetě znamená “správnost” něco jiného, že snaha nařizovat “správná” řešení vždy končí větší či menší katastrofou, že “humanita” pro mě neznamená přihlouplý a naivní idealismus o tom, že lidstvo lze převychovat, tak byli velmi zaskočeni. Nedokázali pochopit, že soutěživost a přirozený egoismus byl, je a vždy bude našemu druhu vlastní. A že na něm není samozřejmě nic špatného, ač nám politická korektnost nalhává jinak. Pochopitelně, i státem nevynucovaná solidarita je lidem vlastní - někomu více, někomu méně.

Dorazil jsem je analogií s často omílaným nesmyslem, že komunismus byla prý dobrá myšlenka, jen ji lidé nepochopili a zneužili. To je však fatální omyl v logice.

Komunismus (a analogicky i jakákoliv forma socialismu) je od základu zcela vadná myšlenka právě proto, že umožňuje, aby ji lidé zneužili. Tedy proto, že v samých základech ignoruje lidskou podstatu.

Jen na dokreslení zde uvedu, že čeští komunisté ve svém čerstvém sjezdovém dokumentu uvádí, že neselhal předlistopadový socialismus, jen “uskutečňovaný model nezískal dostatečný prostor pro vlastní rozvoj a řešení společenských problémů”. Tuto perlu nechť si každý přebere sám.

Paradoxně, právě díky nepoučitelným, důvěřivým, naivním či humanistickým idealistům a jejich podpoře kdejaké zvrácenosti, se svět často řítí do těch největších průšvihů.

Autor: Jan Polanecký | karma: 34.31 | přečteno: 1719 ×
Poslední články autora