Morální bahno účtenkové loterie

14. 09. 2017 7:50:00
Účtenková loterie je na spadnutí a mě nepřestává udivovat, kam jsme se to za posledních dvacet let posunuli. Na jejím příkladu je totiž krásně vidět, jakým bahnem nesvobody a regulací se dnes brodíme.

Ministerstvo financí spouští „Účtenkovku“ 1. Listopadu 2017. Tento doplňkový nástroj k EET však v sobě skrývá mnoho věcných, ale zejména morálních pochybností. Upřímně říkám, že je mi silně nevolno z vědomí, jaké podpory se ze strany voličů dostává politikům, kteří salámovou metodou ukrajují naši svobodu, omezují osobní iniciativu, kreativitu či lidskou výjimečnost a kteří postupně zavádějí totální dozor nad jednotlivci. Abych byl spravedlivý, tento stav, kteří již mnozí považují za normální, nelze připisovat pouze současné dosluhující vládě, ačkoliv ta má na svědomí naprosto nevídaný zářez. Je totiž výsledkem dlouholetého vývoje, který byl nastartován už na konci devadesátých let. Ne náhodou s nástupem reálné levice, která zde od té doby v různých obměnách (včetně tzv. nominální pravice) vládne dodnes. Rok od roku je náš životní prostor menší a objem regulace a dozoru větší, ovšem lidé si to nechávají líbit či rezignují, neboť je to vše vykonáváno pozvolně a nenápadně.

A tak nám nyní, jako tisící a první opatření pro kontrolu občanského stáda, zavádí účtenkovou loterii, aby podpořili vydávání pokladních dokladů od obchodníků v rámci EET.

Jak známo, samotné EET je založeno na presumpci viny obchodníků, neboť každý podnikatel je přeci zloděj a je třeba s ním řádně zatočit. Nelze se snad ani divit, když to progresivní levice vštěpuje ohlupovanému obyvatelstvu už celá desetiletí. Vždyť kolikrát jsme za poslední dobu slyšeli slova "parazit", "darebák", "všichni kradou", "divoký kapitalismus" apod. Je to o to více absurdní, pokud si uvědomíme, že „obyčejnému“ - průměrnému občanovi odebírá právě stát více než polovinu jeho výdělku na daních. Opět, bez většího povšimnutí takto olupovaných, neboť jedinou viditelnou je pro ně daň z příjmu na výplatní pásce a ostatní daně (vč. např. sociální a zdravotní) neexistují. Také tito jsou pak často nuceni čekat s nataženou rukou na nějakou dávku či úlevu, ač jim výrazně větší částku předtím „dobrotivý“ stát a jeho politici odebrali. U vyšších příjmových skupin je pochopitelně situace ještě mnohem absurdnější a o strastech podnikatelské sféry je vlastně tento text.

I přes masivní propagandu bychom si už konečně měli všichni přiznat, že ekonomický a společenský systém, ve kterém žijeme, má ke kapitalismu opravdu velmi daleko. Míra nesvobody, dozoru a přerozdělování peněz od jedněch k druhým se nepříjemně přibližuje předlistopadovému stavu. Žijeme v novodobém - korporátním socialismu a EET nebo Účtenkovka jsou pouhou špičkou ledovce.

Morální aspekt samotné loterie je přitom naprosto alarmující, ač se příliš nezdůrazňuje. Podporuje totiž tolik zakořeněnou vlastnost určité části obyvatelstva (zdaleka nejen v ČR) - totiž udavačství. Aktivním vynucováním takto amorálních, státem nastavených, pravidel ze strany jednotlivců vůči obchodníkům nebo pouhou pasivní účastí na loterii se občan stává spolupachatelem tohoto svinstva, spolu-hrobařem svobody a podnikání v tomto státě v dlouhodobém horizontu. A je zcela irelevantní, zda mu úředníci a politici vnucují myšlenku, že se tím podílí na dobré věci.

Druhým morálním a současně věcným problémem je fakt, že stát prostě nemá sebemenší právo utrácet daňové(!) peníze na pochybné, v zásadě hazardní hry. Hry, kterých jsme všichni nuceni se zúčastnit, ač třeba žádnou účtenku nikdy nepřihlásíme. Připadá vám přitom slovo „hazardní“ poněkud přitažené za vlasy? Rozhodně není. Ministerstvo financí se vlastně samo usvědčuje z toho, že pořádá hazardní kšeft. Extrémní a povinné daňové výpalné, které platí lidé nezávislí ve svých příjmech na státu (v ČR maximálně jedna třetina obyvatel), je naším vstupem do loterie. Rozhodně není pravda, že nás tato hra nic nestojí. Celkový roční rozpočet je totiž plánován na šílených 100 milionů korun. A to si prosím uvědomme, že samo ministerstvo prohlásilo, že není a nikdy nebude schopno efekt tohoto opatření jakkoliv změřit! Proč tedy hodlá vyhodit sto milionů korun jen tak z okna? Kvůli domněnce? Nebo si tato vládní garnitura opět jen testuje, co vše jsme ještě schopni snést? Opravdu si stále myslíte, že se zde nejedná o hazard, byť řízený státem?

Sice chápu snahu úředníků a vládních politiků obhájit existenci EET údajně zvýšeným výběrem daní. Oddělit však skutečný efekt tohoto opatření od vlivu současného ekonomického růstu seriózně nejde. Velmi by mě tak zajímalo, co budou úředníci hlásat v době poklesu, který brzy nastane. Jistě na něj pak budou nižší daňové výnosy svalovat. I přes manipulativní či vysloveně lživá prohlášení o pozitivním efektu EET a loterie v okolních státech je realita zcela jiná. EET nikde pořádně nezafungovalo, masivně se zavírají živnosti (např. desítky tisíc v propagovaném Chorvatsku) a obchod se přesunuje k velkým hráčům. Je to jen náhoda, vedlejší efekt či záměr?

Účtenkové loterie bývají samozřejmě také propadákem bez efektu. Prý máme být podle ministerstva za ni rádi, protože si zákazníci pod sankcí nemusí odnášet z obchodu účtenky, jako třeba na zmiňovaném jihu Evropy. Vlastně bychom měli být státu za tu vstřícnost vděční, že ano?

Víte, ono to vše jde také jinak. A v novodobé historii se pár takových příkladů už vyskytlo. Místo nekonečné spirály regulací, represí, jejich nefunkčnosti a nových regulací a represí lze daňové prostředí zcela uvolnit. Dějí se pak naprosté zázraky. Podnikatelé nejsou motivováni z daní unikat, daňový aparát nepožírá obrovské peníze na správu vybraných peněz a, světe div se, celkový daňový výnos státu je díky ekonomickému růstu vyšší! Bez hloupých, drzých a amorálně nastavených daní, bez elektronických evidencí tržeb či loterií.

Na závěr zde musím konstatovat, že od zavedení EET ve mně zásadně vzrostl odpor k přebírání účtenek v obchodech. Soudě podle reakcí mého okolí v tom rozhodně nejsem sám. Doklad si vezmu pouze v případě, že ho potřebuji pro eventuální reklamaci. Slavnostně zde tedy přísahám, že nikdy žádnou účtenku do státní loterie nepřihlásím. Hanba by mě totiž fackovala.

Autor: Jan Polanecký | čtvrtek 14.9.2017 7:50 | karma článku: 44.75 | přečteno: 5707x

Další články blogera

Jan Polanecký

Tradice udavačství v Čechách

Jsou to zhruba tři roky, kdy jsem z osobních a profesních důvodů přestal publikovat své články. Nyní jsem ale zažil něco, co mě doslova zvedlo ze židle, něco, co jsem považoval ve svém životním okruhu za neexistující.

8.5.2023 v 17:05 | Karma článku: 29.43 | Přečteno: 1219 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 18.57 | Přečteno: 220 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 17.49 | Přečteno: 513 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 388 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 249 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 669 | Diskuse
Počet článků 153 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3590

Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...