Diktát Václava Klause

4. 02. 2019 8:00:00
Tím diktátem mám na mysli zákonodárnou iniciativu poslance Václava Klause ml. k zákazu cenzury příspěvků na velkých sociálních sítích (Facebook, Twitter apod.).

Nejprve si to celé lehce zaškatulkujme. Václav Klaus má zřejmě nejblíže k ideologii pravicového konzervatismu (tradiční hodnoty a ekonomická svoboda). Já se považuji spíše za pravicového liberála, někdy také označovaného za „libertariána – minarchistu“. Označení „pravicový“ bych rád na tomto místě zdůraznil, protože za liberála se dnes označuje kdejaký salónní městský levičák (viz TOP09), který se za svůj etatismus a socialismus stydí a tak se raději skrývá za slova „konzervativní“ či „pravicový“. Ale to jsem odbočil.

Ono totiž to škatulkování celkem k ničemu není. V mém případě to jednoduše znamená, že nemám rád, když mi stát (resp. superstát EU) diktuje, jak mám žít a co je pro mě dobré. Nemám rád, když mě někdo řídí a dozoruje či říká, co si mám myslet a jaká ideologie je ta jediná správná. A že nám té státní buzerace za poslední dvě dekády sakra přibylo (a nadále přibývá)... Václav Klaus to vnímá, i přes odlišnou škatulku, zřejmě velmi podobně.

Tento článek vlastně vzniknul na popud rozhovoru redaktora DVTV Veselovského právě s Václavem Klausem. Pan Veselovský, kterého bych nejspíše onálepkoval jako onoho levicového „městského liberála“, jako obvykle předvedl kulometnou palbu na ideového protivníka. Nelze si opravdu nevšimnout, že jeho rozhovory s ideovými soukmenovci probíhají vždy v naprosto odlišné, pohodové a nekonfrontační, atmosféře. Možná proto má pan Veselovský i jeho kolegyně Drtinová (donedávna sedící v Sorosově multikulti Open Society Fund) při podobných konfrontačních rozhovorech vždy potřebu zdůrazňovat svou nezávislost a novinářskou neutralitu. Realita je taková, že za tímto pláštíkem skrytě tlačí své názory a agendu.

Nyní tedy k jádru problému. Celý rozhovor probíhal na bázi údajné ideové schizofrenie pana poslance, který brojí proti zákazu kouření v soukromých hospodách a přitom chce nyní soukromým provozovatelům sociálních sítí nařizovat, jak se mají chovat. Prostě úžasná novinářská účelová zkratka.

Takto problém totiž vůbec nestojí, neboť redaktor naráží na situaci, kdy provozovatelé restaurací podléhají státní buzeraci, stejně tak jako provozovatelé sociálních sítí (u těch ale tento primární problém jaksi opomíjí). Tlak na Facebook a jemu podobné totiž už dávno není jen „soft“ snahou evropských a unijních politiků se domluvit. Jedná se o tvrdý nátlak a regulaci. Ačkoliv lze předpokládat, že enviro-gender-multikulti agendu by možná část provozovatelů tlačila i bez státní (unijní) regulace, není to ani v nejmenším ospravedlnění tohoto politického tlaku. Pokud by se však provozovatelé velkých sociálních sítí pro cenzuru rozhodli zcela sami, bez politického nátlaku a zákonných opatření, neřekl bych ani popel. Měli by na to plné právo, stejně tak jako hospodský - přesvědčený socan, by měl mít plné právo neobsloužit takového pravicového živla, jako jsem já. A žádný poslanec by jim všem do toho neměl ani sebemenší právo kecat.

Nesrovnáváme zde tedy regulaci restauratérů s přikazováním provozovatelům velkých sociálních sítí, ale snahu ukončit státní buzeraci jmenovitě v obou oborech. Byť v druhém případě se převodovkou této snahy stávají, bohužel, přímo dané firmy. Z tohoto titulu lze iniciativu Václava Klause ml. považovat nikoliv za regulační, ale za deregulační. Redaktor Veselovský si to, myslím, velmi dobře uvědomuje. Proto jsou jeho účelově kladené otázky a zdůrazňování údajné politické schizofrenie tak liché. Použité srovnání jednoduše ani trochu nesedí.

Nechápejte mě ale špatně. Přebíjet regulaci jinou legislativní deregulací rozhodně nepovažuji za ideální řešení. Osobně bych byl nejradši, kdyby žádné hovadské regulace na omezování svobody slova nikdy nevznikaly a nemusely tak vznikat ani takovéto krkolomné reakce. Každý má mít právo se názorově znemožnit; zakazování přitroublých nebo nestoudných názorů ve výsledku způsobí jejich větší, skrytou, popularitu. Nicméně žijeme v divné době a tak i já, pro kterého je každý další státní zákon v principu nevhodný, škodlivý a často zrůdný, bych v tomto případě hlasoval pro.

Autor: Jan Polanecký | pondělí 4.2.2019 8:00 | karma článku: 19.78 | přečteno: 554x

Další články blogera

Jan Polanecký

Tradice udavačství v Čechách

Jsou to zhruba tři roky, kdy jsem z osobních a profesních důvodů přestal publikovat své články. Nyní jsem ale zažil něco, co mě doslova zvedlo ze židle, něco, co jsem považoval ve svém životním okruhu za neexistující.

8.5.2023 v 17:05 | Karma článku: 29.43 | Přečteno: 1219 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 287 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 638 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 153 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3590

Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...