Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Equus

12. 12. 2011 22:01
Politické spektrum není úsečka,

kde na jednom konci je pravice a na druhém levice. Je to spíš kruh, kdy krajní pravice a krajní levice mají hodně podobný program.

0 0
možnosti

janded

13. 12. 2011 8:10
Re: Politické spektrum není úsečka,

To né. Ono celé rozdělování na pravici a levici je nedostatečné a nešťastné. Ale o kruhu bych nemluvil. Jediné v čem se oba póly shodují je konzervatismus až radikalismus. Krajní pravice rozhodně nemá podobný program jako krajní levice. Nebo znáte pravicovou stranu, která má podobný program jako KSČM a DSSS? (Zde jsem ochoten se hodiny hádat že "ďělníčci" jsou levičáci až by jeden blil.) Krajní (konzervativní) pravice je v naší kotlině asi jen SSO. (Byť se dnes bohužel příliš zaměřuje na proti evrosajuzovskou politiku, takže částečně jejich pravicové postoje zapadají v marasmu "vyhrazení se proti." -podle mne: škoda) Jedno je ale jasné, hledat pojítko v postojích a programech KSČM, DSSS, nebo ČSSD a Svobodných je ztráta času. Není. Takže vaše teorie kruhu je blbost, vycházející z předpokladu, že levicoví DSSS a jiní fašounci jsou ultrapravice. Nejsou. A spektrum není kruh. Ale znovu upozorňuji, že dělení na pravo a levo vnímám jako silně nedostatečné.

1 0
možnosti

jensh

12. 12. 2011 21:43
To jsem si zase početl...

Ad 1) V harmonickém souladu se svou stylizací do role glosátora aktuálních politických a společenských témat nám autor nabízí 100x omleté téma, které však nic nevyřeší. Nacismus byla kulantně řečeno hromada sraček, a otázka zda byl levicový či pravicový vždy jen přiloží na ohníček žabomyší války horlivými stoupenci jedné či druhé strany, kteří svou argumentaci budují pouze podle toho, jaký dres si obléknou ještě před přečtením článku.

Ad 2) Teď k věci. Co dělá nacismus tak zhoubnou ideologií a politickým systémem? Podle mě je to absence jakéhokoli demokratického rozhodování, primitivní rasistická teorie, rozpoutání války, vyvraždění židů. Autor však levicovost nacismu ilustruje pouze na ekonomických opatřeních, která mají s mnou zmíněným výčtem pramálo společného.

Ad 3) Autorovi i horkým hlavám přesvědčených diskutérů by bodla štamprle rumu. Protože pravice i levice, cení si ho nejvíce:-)

0 0
možnosti

mrosol

12. 12. 2011 21:19
Zajímavost

Pravice neboli "osobní odpovědnost", když se přežene vede k ultrapravici neboli anarchii. Většinou když se anarchisté potkají s nacisty v ulicích je z toho pěkná mela. Levice neboli "kolektivní odpovědnost" když se přežene, jsou z toho koncetráky a gulagy. Obě zařízení se liší jen názvem podobně jako izmy, ze kterých vzešly.

0 0
možnosti

MaeVar

12. 12. 2011 14:30
Doplnění

Jen doplním další fakt – Hitler neměl v lásce komunisty ne proto, že by nějak zásadně nesouhlasil s jejich ideologií (jak už je popsáno v článku – moc velký rozdíl mezi ním a komunistama nebyl), ale jen proto, že mu ubírali voliče. Vedlejším efektem jeho boje proti komunistům bylo to, že se stal poměrně populárním i u vyšších vrstev. Ale s tím zpočátku ani nepočítal, jen se potřeboval zbavit konkurence, která ubírala moc hlasů ve volbách ;-).

1 0
možnosti

jarinka

12. 12. 2011 15:38
Re: Doplnění

Ale ale. Desetisíce komunistů muselo umřít v koncentrácích proto, že jejich ideologie byla naprosto odlišná od té fašistické nacistické. Už od počátku Hitler vyzdvihoval němectví, nadvládu jednoho národa nad ostatními a s tímto cílem vedl válku.

1 0
možnosti

petacx

12. 12. 2011 0:16
The Soviet Story - Příběh Rudého zla -Socialismus a Nacismus

Jak se od sebe liší národní socialismus a internacionální socialismus? 8-o

-

The Soviet Story - Příběh Rudého zla ;-€ ;-€ ;-€

-

http://jiritomas.blog.idnes.cz/c/149995/Demokraticky-vznik-totalitnich-rezimu.html

1 0
možnosti

nikdo111

11. 12. 2011 17:17
Fašistickou stranu by v Německu nikdo nevolil takže

to nazval populisticky Národní socialní demokratická strana práce, což splňuje 90% všech programů všech stran kromě liberálů, které Hitler nesnášel. Je pravdou, že Hitler začínal jako sociální demokrat až poté se dal na stranu fašistů, co mu neprošel puč v sociální demokracii.

0 0
možnosti

nikdo111

11. 12. 2011 17:13
Socialismus a nacismus je opravdu něco jiného

než říkal Hitler.

problém Hitlera byl, že 90% řečí byla jen propaganda, se socialismem to mělo společného akorát to že vládla jedna strana.

Levicové to není protože i pravice je extrémistická, také potlačuje osobní vlastnictví, aby bylo podřízené vládnoucí straně.

Socialisté u nás a v minulosti nikdy nebyli proti kapitalismu ale proti následkům nedemokratického vládnutí pomocí ovládnutí médií skrze majetek, jako se to stalo např. v Itálii a Rusku. To je typický fašismus.

Hitlerovi se hodilo do krámu spojení nacionalismus a socialismus, ale on měl v podstatě na mysli fašismus, takže mu to zas tolik nežerte, byl to dokonalý mystifikátor, jako u nás pan Bárta.

0 0
možnosti

certik_bertik

11. 12. 2011 11:26
na druhé straně

to zlo je na světě taky potřebné, jinak byste nerozeznal dobro od zla, to je snad logické ne?

0 0
možnosti

Benito Juarez II.

11. 12. 2011 11:23
Další rádoby pravicový mudrlant!

Čemu se říká levice a čemu pravice je prostě obecná dohoda, si jako to čemu se říká modrá barva a červená barva. Nacismus je prostě pravicový, protože je to nacismus. Nakonec ty jako pravicově smýšlející člověk to jenom potvrzuješ.

0 0
možnosti

Harison

11. 12. 2011 15:42
Re: Další rádoby pravicový mudrlant!

:-)))))))))) debilita jak vyšitá.

8 0
možnosti

Konstrukter

11. 12. 2011 10:52
pravice x levice

Problém je v tom, že chápání pojmů pravice a levice se mění v čase. Například liberalismus byl v minulosti považován za silně levicový směr. Je to tím, že v té době (před 50-100 lety) byly za levicové považovány ty ideologie, které chtěly větší svobody člověka, naopak za pravicové byly považovány ideologie konzervativní, přiznávající širokým masám a různým menšinám jen určitá omezená práva. Z tohoto důvodu byly ideologie jako fašismus, a částečně také nacismus považovány za krajně pravicové, protože byly programově elitářské, konzervativní. Nyní se pravicovovost a levicovost posuzuje spíše z hlediska ekonomických programů než z hlediska poskytovaných svobod člověku. Kdybyste se na to díval z hlediska těch svobod, tak co by vedle sebe na levé straně spektra dělali sociální demokrati, zelení a poloanarchisti podporující homosexuály a různé menšiny společně s (neo)nacisty, kteří jsou proti menšinám silně vyhranění? Nepatří z tohoto pohledu tito (neo)nacisti po bok konzervativcům?

2 0
možnosti

Niktor

12. 12. 2011 16:26
Re: pravice x levice

Ono se to chápání nemění jen v čase, ale také v místě - těžko můžete srovnávat agendu a diskurz pravice / levice v Česku, v USA, v Izraeli, v Indii, v Turecku atd. V každé té zemi znamená být pravičák / levičák něco jiného.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS