Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Za dvacet let to tihle podělali daleko víc než komunisti za dvojnásobek. Když komouši končili, byl stát bohatý, ale zplundrovaný. Všechno co jsme tu měli bylo naše. Jen nemoderní, zašlé, neproduktivní a lidi odvyklí práci. Dnes to sice vypadá i funguje líp, ale je to cizinců. V tomto rozpoložení, už nemůžeme být bohatou zemí.

0 2
možnosti
Foto

Celou sumu Nečasových omylů velmi dobře popisuje Henry Hazlitt ve stati "Člověk proti sociálnímu státu". Popisuje přesně receptury státního intervencionalismu, pokřivování přirozených vztahů atd. Výsledkem je vždy pokles HDP, vyšší nezaměstnanost a další negativní jevy. Do toho ještě inflace. Nekonečná spirála.

Jestli si Nečas myslí, že se vše změní jen změnou vládní rétoriky, je ještě větší ekonomický analfabet, než jsme si mysleli. A socialista.

4 0
možnosti

Je sice možné, že s Nečasem se něco stalo, třeba byl Sobotkou vyměněn za dvojníka, ale pokud tvrdíte, že stát nemůže podpořit ekonomický růst, nemáte pravdu. Např. může nechat postavit most přes řeku, čímž zlevní dopravu, zajišťovanou dosud lodičkami, čímž se podpoří ekonomika, protože se rozšíří trh. Ti jednotlivci se na to nezmůžou, protože na to nebudou mít kapitál a ani jim to nepřinese jako jednotlivcům nějaký zisk.

1 2
možnosti
Foto

J21a78n 73Š29e78b72e74l55í57k

12. 11. 2012 11:53

Stát nemůže podpořit ekonomický růst, protože nevytváří hodnoty. Aby postavil most, musí nejprve lidem sebrat peníze. Ty pak budou chybět jinde. Sice bude most, ale jiné ekonomické aktivity budou skomírat, protože peníze, které do nich měli optimálně směřovat, se prostě ztratily. Optimální alokaci peněz provádí jenom jednotlivý člověk. Nikdy stát.

2 0
možnosti
JD

ale vždyť je to naprosto logické: zvedneme daně, snížíme sociální dávky a tím přimějeme lidi více utrácet...no dobře, tak není

3 1
možnosti
RH

Za článek karma. Bratr je Ondřej a Rudolf je bratranec? Díky za odpověď. :-)

3 1
možnosti
MB

Pane Polanecký, k vašemu bodu 3: "Stát ze své podstaty žádný dlouhodobý a přirozený ekonomický růst zajistit nemůže", kde argumentujete poučkami, opsanými z příruček Libinstitutu a podobných spolků. Autore, kolik km dálnic u nás postavil soukromý sektor za posledních 23 let? Stát, který podle vás údajně parazituje, u nás vyškolil pro soukromý sektor miliony lidí. Kdyby tohle měl zajištovat sektor soukromý, tak u nás máme miliony analfabetů, se kterými soukromý sektor nevydělá ani korunu. Ostatně, před zavedením povinné docházky to tak bylo a žádný soukromý investor se tím netrápil. Jediným štěstím vašich libertariánských utopií je to, že to nikdo nikdy nebude reálně aplikovat, takže si tomu můžete věřit po libosti. Až to někde fungovat bude, přijdte přesvědčovat druhé, do té doby jim akorát tak blbnete hlavu.

9 3
možnosti
JD

no, a aby stát mohl někoho školit(vzdělávat), tak mu to musí občan zaplatit, že?

3 0
možnosti
VN

Velmi dobrá a fundovaná analýza. Karma jako hrom. Přeji tomuto příspěvku, aby se dostal do rubriky "zaujalo nás/vás", a pčetetlo si jej tím pádem co nejvíce lidí.

6 5
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3635x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy