Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ono se nejedná jen o majitele zahrad (mne neubylo, když jsem musel žádat o povolení vykácet staré ovocné stromy, které se začaly rozpadat a lámat), ale i o některé obecní úřady. Tady v Turnově povolilo zastupitelstvo a odbor životního prostředí kácet stromy v ulici ve vegetačním období a v  době hnízdění. Zabránili tomu studenti a občané a rozhodnout musel kraj - kácení se muselo odložit.

Ještě hůře to dopadlo s Alejí legií (ulice na kraji parku). Aby se město vyhnulo protestu občanů, akce se provedla tajně v sobotu brzo ráno - teď je tu Alej bez aleje. A to jen proto, že byla chyba v projektu na výměnu kanalizace (rouru tam někdo zakreslil do chodníku se stromy). Místo opravy projektu padly stromy.

A vzpomeňme si na obchoní řetězec Lidl - a aféru s kácením stromů.

1 0
možnosti
Foto

To s Lidlem se odehrálo zase u nás v Chomutově a bylo to ještě v době, kdy kácení na soukromých pozemcích nebylo bez povolení úřadem dovoleno

0 0
možnosti
Foto

v tom případě ať stát navalí peníze, které vybral za stromy na pozemcích, které prodal do soukromého vlastnictví a ať je také na vlastní náklady ošetřuje a hradí škody, které třeba přerostlé a přestárlé stromy při pádu způsobí na nemovitostech a zdraví obyvatel. Totiž, když se řekne A, mělo by se říci i B. Zakázat majitelům aby se o stromy starali a mohli je v případě potřeby i včas porazit, musí znamenat i to, že tuto povinnost na sebe bere stát byť i to je samo o sobě blbost, neboť by to s sebou neslo další problémy třeba jako možnost vstupu na cizí pozemek.

0 0
možnosti

Pokud zrůdným falešným altruismem provonění kolektivisté typu komunistů, socialistů, různých náboženských a zelených skupin nám budou vládnout, tak se vždy budou kácet svobody a majetky jednotlivců.

4 0
možnosti

Zde jde o něco jiného než o osobní vlastnictví, jde o společné přírodní prostředí kde původní vlastník příroda a krajina, přeměněna v obecní a městskou zástavbu a lidské osídlení hodně zahuštěno.

V tomto směru nelze hovořit o mém vlastnictví, neboť to vlastnictví s někým sousedí a pozemek není tak velký, pokud se týká o stromy.

Zde plní úlohu mikroklimatu a kvalitu životního prostředí i jeho kulturní hodnotu.

Zde nejsme na pustém ostrově a u pozemku vlastně vlastníme jen povrch.

Navíc naše společnost  postrádá generační hodnoty, a hodnoty jež přesahují generace, a moji osobnost.

Zkrátka je to opět neuvážený krok a neponaučení že naše společnost není na to připravená a bude to přinášet ničení toho co vlastně zasadil i někdo jiný. U nás ve vilové čtvrti takto najednou zmizely nádherné a letité stromy. Osobně jsem musel pořádat obec o povolení o kácení přestárlých stromů a nijak mně to neomezovalo, naopak jsem pochopil že jednají v zájmu životního prostředí a i kultury. Zde jde o okrasné stromy, ovocné stromy tam není potřena vesměs nijaké omezení, pokud nejde o nějakou vzácnou odrůdu :-).

3 5
možnosti
Foto

Ne můj strom na mé zahradě je mým stromem a žádní úředníci ani Rodenové nemají sebemenší právo nařizovat mi co mám se svým stromem dělat. Když to přesto udělají, nebudu je poslouchat.

8 2
možnosti

D73a42v48i90d 27A23d87l30e10r

12. 6. 2014 17:13

Třeba takhle byste Svobodně káceli? :-/

http://www.youtube.com/watch?v=vddHbbCCUC0

0 0
možnosti

Souhlasím, stejně jako si myslím, že každému je jedno co si dělám na svém pozemku pokud to nezasahuje do práva jiných. 

Ostatně sám se na podzim chystám porazit starou jaderničku a několik trnek, protože již neplodí. A vykácet je chcu proto, abych mohl vysadit nové stromky.

5 1
možnosti

Na 99 % jsou to stromy, na něž se vyhláška stejně nevztahuje. Ta se vztahuje až na stromy od obvodu 80 cm ve výšce 130 cm, což jsou stromy docela velké, u ovocných stromů naprosto ojedinělé. Lze totiž předpokládat, že takový strom už z hlediska krajiny nelze považovat jen za součást jedné jediné zahrady, ale že má výrazně širší funkci jako estetický krajinný prvek (chceme mít všechno holé?), jako úkryt a hnízdiště pro živočichy, jako zdroj vlhkosti, kyslíku (a to nejen pro majitelovy plíce), úprava klimatu (v širším okolí), snížení hlučnosti (nejen pro majitelovy uši), prašnosti apod. Chápu ale, že ortodoxní zastánci strany svobodných občanů, kterými se to na iDnesu jen hemží, tomuhle absolutně nerozumí, protože jejich hlavní víra je to, že považují pozemek za naprosto nedotknutelný, nejlépe by si ho asi oplotili třímetrovým plotem s 6 kV vedením...Rv

4 2
možnosti

Timhle s vubec nebudu zabyvat. Na svem pozemku budu sazet a kacet jak se mi bude chtit.

4 1
možnosti

Dokud Vás soused neudá.

5 0
možnosti

dělám pro přírodu aktivně přes 5 let a za tu dobu jsem řešil jedinou žádost u patřičných úřadů o povolení ke kácení na soukromém pozemku, byla to žádost má a samozřejmě byla schválena, u ostatních akcí, které se kolem mě dějou jsem nikdy nezažil že by majitel vůbec tušil že má kácení (samozřejmě od určité velikosti stromu) řešit s úřady, prostě to tak pokácel, nebo našel někoho kdo to udělá a bylo hotovo, perličkou mého poznání života lidí bylo, když starosta "mé" obce Kravaře pokácel tuším 5 velkých jasanů protože byly napadený, ovšem vůbec nebyly na obecním pozemku ale na pozemku státu, úřednice to okomentovala slovy že ty stromy tam už beztak nikdo nepřilepí a bylo hotovo. Starosta zalepil pár úst lidem dřívím z porážky a jede se dál. Bohužel nejde uplatňovat pravidlo co si kdo zasadí to si taky sklidí, protože vítr bere smrádek z komína celou krajinou.

1 1
možnosti

Ja nebudu vami myslenou, jasnou a jednoduchou zalezitost zbytecne rozebirat. Jednoznacne karma.

9 1
možnosti

A to já to rozebírat budu. Třeba to aspoň někoho z místních zastánců strany svobodných občanů, kteří věří nejvíc na "náboženství" absolutní nedotknutelnosti vlastního pozemku a nad jinými věci jsou trochu líni přemýšlet, trkne a lehce osvítí. Mimochodem co takhle když na svém pozemku budu shromažďovat odpadky? To se smí? A co toxické odpadky? Vylévat ropné produkty? Radioaktivní odpad?

Vyhláška se vztahuje až na stromy od obvodu 80 cm ve výšce 130 cm, což jsou stromy docela velké, které se na zahradách běžně nevyskytují. Lze totiž předpokládat, že takový strom už z hlediska krajiny nelze považovat jen za součást jedné jediné zahrady, ale že má výrazně širší funkci jako estetický krajinný prvek (chceme mít všechno holé?), jako úkryt a hnízdiště pro živočichy, jako zdroj vlhkosti, kyslíku (a to nejen pro majitelovy plíce), úprava klimatu (v širším okolí), snížení hlučnosti (nejen pro majitelovy uši), prašnosti apod.

3 1
možnosti

Je to jen otázka definice, co vaše je a co není. Uhlí či rudy pod vaším pozemkem taky nejsou vaše, letadla nad vašim pozemkem také mohou létat....

Takže jak hluboko či vysoko sahá váš pozemek?

3 10
možnosti

Na koreny stromu to bude urcite urcite stacit. Stejne tak je to s jinymi obcanskymi svobodami.

9 1
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3635x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy