Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Na to abychom zvládli kapitalismus jsme, zdá se, ještě nedorostli. Zůstáváme v batolecím věku, kdy jsme odkázáni na pomoc někoho nad námi.

2 0
možnosti

Problém je, že čistá laissez-faire (čistý kapitalismus) je stejná utopie jako komunismus. Jde o zastaralé teorie z 19. století, které nikterak nezohledňují lidskou přirozenost (biologické poznatky). Zatímco věda se vyvíjí, tyto ideologie ustrnuly.

4 4
možnosti
LR

Problém je, že čistá evoluce (laissez-faire zvířátka) je utopie.

Od té doby, co se do evoluce pletou lidé.

Leissez-fair, milý p. Švadlenko je princip.

Obdobný jako jde o princip v případě výběru u evoluce.

Je mnohokrát ověřenou skutečností, že kde stát svobodu omezuje, dříve či později nastává zpožďování ekonomiky a roste nezaměstnanost.

Proč v Číně ze systému totální regulace všeho do jedné z nejsvobodnějších ekonomických prostředí - skončily hladomory na které zahynuly miliony občanů. Stamilionům Číňanů dnes roste prudce životní úroveň, v nejvyvinutějších oblastech jsou již jejich reálné příjmy vyšší než u nás a nezaměstnanost pod 4%.

V přeregulované EU ekonomika stagnuje a nezaměstnanost v nejvíce regulovaných státech dosahuje až přes čtvrtinu práceschopných obyvatel...

4 0
možnosti
Foto

Kolego Polánecký, toto píšete ve svém blogu:

Podle mého názoru je sociálně spravedlivý ten ekonomickýrežim, ve kterém se každému dostává podle jeho zásluh a nikoliv podle toho;jak hlasitě křičí nebo jak silné má svaly. Tvrdý a opravdový kapitalismus jetak sociálně spravedlivý. Nikoho neokrádá a současně umožňuje přirozenousolidaritu v rámci rodiny či společnosti. Fungovalo to tak do počátku minuléhostoletí, spíše po celé věky, tak proč by to nemohlo fungovat i dnes? Proč mámetedy pod záminkou solidarity přispívat na bohatnutí těch, kteří mají zestávajícího systému jen dojnou krávu?

Jan Polanecký;   18.12.2014  07:45  karma článku: 20,16    přečteno: 523 x

Já jsem napsal o sociální spravedlnosti také blog, zkuste si jej přečíst:

http://trinkewitz.blog.idnes.cz/c/438981/Proc-je-stat-zadluzeny-a-uspory-bohacu-nesmeruji-do-investic.html

0 2
možnosti
MB

To je divné, že? Že ľudia fungujú úplne, ale úplne inak, než si to vy predsatvujete, že? Možno miesto podobných nárekov by stačilo začať to študovať, aby ste sa potom nedivili tak katastrofálnym výsledkom vo voľbách. Alebo vy by ste chceli meniť myslenie ľudí? Ich nastavenie DNA? Tak jedine násilím a k tomu máte vy a vám podobní extrémisti hodne blízko. Preto ste pre väčšinu ľudí neakceptovateľní - ľudia nemajú radi extrémy (a top je ďalší podklad pre štúdium - Gaussova krivka je neúprosná a funguje absolútne spoľahlivo na všetky javy v spoločnosti). ;-)

1 2
možnosti
LR

U Svobodných nejde vůbec o žádný extrém, ale o snahu o co největší svobody pro jednotlivce, firmy, společnost.

Jinak máte pravdu, že pro většinu lidí je to neakceptovatelné - mají raději pohodlí a pohádku o tom, jak se o ně stát stará. Většina lidí je nedostatečně mentálně vybavená na to, aby pochopili, že je neživí stát, ale - nyní již jen menšina - těch produktivních, aktivních, pilných, vzdělaných...

Poněkud komicky pak v tomto kontextu vyznívá Vaše výzva k tomu, aby "se to začalo studovat". Kdybyste se podíval na složení vedení Svobodných - ale i jejich kandidáty v komunálních volbách, tak byste si mohl všimnout, že mezi nimi právě převládají lidé s hodnotným vzděláním.

Nikoliv typu našich milých jihomoraváků Sobotky, Onderky, Haška. Onderku - vyučeného soustružníka - i firmy soustružníky hledající odmítli, když jsem jim ho pro srandu zkoušel zprostředkovat.

2 0
možnosti
Foto

Schizofrenní společnost, která je na jedné straně rovnostářská a na druhé straně to volbou takových jedinců jako Babiš vlastně popírá.

Možná, že samotná postava Babiše, jeho chování, absence logické mluvy, jaksi koresponduje s intelektuální úrovní jeho voličů. Což je ovšem katastrofa.

4 1
možnosti
Foto

Ždímat daně, všetci kradnů, a hlavní je co? No přece čerpat, čerpat a čerpat...

1 0
možnosti
Foto

I18v71o 60C70i12l38i38c22h

18. 12. 2014 8:51

Popsal jste to celkem přesně, ale obávám se, že změna nastane teprve tehdy, až se ten jejich domeček z karet definitivně zhroutí a všichni si sáhneme na úplné dno :-/

8 0
možnosti
Foto

O75t26a95k95a12r 71S68e58k10l

18. 12. 2014 8:40

S velkou částí příspěvku souhlasím. Současně ale vím , že názory jsou to příliš exkluzivní , výlučné a pravděpodobně nikdy nemohou získat v demokratické soutěži dostatek hlasů.

Mne fascinuje například dotační politika  (nejen) EU. Krvavě vybrané peníze od členů se přerozdělují a vznikají poměrně značné problémy s vyúčtováním od jiných členů. To pořídit můžete , tohle už ne !!!!

Kocourkov , to byla ekonomika !!:-)

7 0
možnosti
PK

Tak toto by se změnit mělo a hodně, různé ty cyklostezky, příspěvky jednomu co zničí druhého atd. Chápal bych tak "dálnice".

2 0
možnosti
Foto

Jakkoli popis stavu sedí jak zadek na mísu, víra ve většinovou změnu uvažování lidí je už skoro utopií. Většina lidí o žádnou skutečnou odpovědnost za svůj vlastní život nestojí. Sdílená anonymní odpovědnost teď frčí. ;-)

11 1
možnosti
Foto

O68t52a52k81a44r 71S49e34k20l

18. 12. 2014 8:41

Pardon , než jsem stačil poslat svůj komentář, Vy jste to popsal velmi podobně.

1 0
možnosti
PK

Už před 60 lety jsem slýchaval podobné výkřiky ale v opačném gardu. Když nám to buržousti nebudou  kazit a ujídat z krajíce tak tu zavládne ráj. Tím neříkám, že by leccos se nemělo změnit. Ale kuchařské recepty z restaurace u Svobodných Rv.

2 7
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3635x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy