Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Ve starém Sumeru muselo dřít 40 zemědělců v potu tváře, aby se jeden člověk mohl věnovat něčemu jinému - třeba řemeslu.

Dnes 2-3 zemědělci uživí 100 lidí.

Ovšem v současné společnosti je naprostou prioritou úspora pracovní síly.

A tak dnes v EU deset i více lidí z každé stovky ekonomicky aktivních kouká z okna, nebo si krátí svou nezaměstnanost trochu duchaplnějším způsobem.

Zeštíhlují se firmy (říkáme, že tak zvyšují svou konkurenceschopnost) i veřejný sektor (politici se chlubí, že šetří peníze daňových poplatníků).

Zároveň ale nikdo neví, co s pracovní silou, kterou soukromí vlastníci i politici takto moudře uspořili.

Na skutečnost, že se nedostává práce, s níž je svázána sociální užitečnost a veřejné uznání, lze reagovat v zásadě několika způsoby. Dnes je prosazován ten nejbarbarštější z nich. Podporuje se boj o místa vedený jakýmikoliv prostředky a jako na méněcenné se pohlíží na ty, kdo jsou v tomto boji neúspěšní.

Anebo máme opravdu 600 tisíc nemakačenků, kteří se radují z toho, že je jiní živí?

14 0
možnosti
JK

Kde jste našel to s tím Summerem?

0 0
možnosti
IH

I83v98a87n 85H83r76b19e91k

22. 1. 2015 21:38

Hlavně mít vyrovnaný rozpočet a pak se to dá vydržet. Ale ti naši politici, za znovuzvolení , psychopati a jájínci, jsou schopni všechno slíbit, a když to nevychází,tak rozpoutat třetí světovou válku,[>-]

7 0
možnosti
DG

Přesně, nevadilo by mi sociální stát požírající mnoho s mého výdělku, jen ten vyrovnaný rozpočet kdyby byl.......

1 0
možnosti
AV

Jak jsem koukala, už ten postřeh napsalo dost lidí níže...

Pokud v nadpisu hovoříte o lidech, kteří jsou živeni ostatními, nemůžete tam mít ty ekonomicky neaktivní s vlastním zdrojem příjmů.

Pokud pak v textu dokonce je řeč už jen o tom, kdo je živen prostřednictvím státního přerozdělování, nemají tam být ani děti a studenti.

Docela dost to s těmi procenty pohne.

1 0
možnosti

Tak moc ? No, když to berete podle platů, tak asi ano. Poměr lidí, kteří dělají pro společnosti něco nezbyteného, bude ale mnohem nižší. Odhaduji tak desetinu. Nepočítám politiky, úředníky a podnikové byrokraty (neplýtvá se jen ve vládě).

2 0
možnosti
JB

J28a12n 32B70u35r45i43a88n

22. 1. 2015 12:19

Nechápu, co tím autor vlastně chce říct. Já jsem zaměstnaný v soukromém sektoru a jen v mé nejbližší rodině "živím" sedm lidí - mám 4 malé děti, manželku na mateřské a rodiče ve starobním důchodu.

Tato situace mi vyhovuje a nikterak si na ni nestěžuji.

4 0
možnosti

No a kromě těch sedmi živíte ještě spoustu cizích lidí, které jste v životě neviděl.

5 0
možnosti
PS

Na druhou stranu buďme rádi, že to není 100%. To by totiž znamenalo, že jsme lovci a sběrači.

1 0
možnosti

Ten článek je totiž naprosto nesmyslný. Pokud už by chtěl pokračovat v podobném duchu, zjistil by autor, že jediný, kdo fakticky něco produkuje, je primární a sekundární sektor, tedy zemědělství a průmysl. Ostatní sektory totiž už jen hotové věci distribuují, seřazují, skladují, uklízejí, převážejí, posílají, prodávají, zaúčtovávají, počítají a vyplácejí mzdy, shromažďují prostředky a poskytují úvěry apod. Ovšem že to bez těchto sektorů jaksi nejde, je zřejmé. Stejně tak to nejde bez vzdělání a zdravotní péče.

10 7
možnosti

Bez těch sektorů to nejde, ale bez byrokracie ano. Řekněme, že jeden živnostník v butiku má pod sebou jednoho zaměstnance. Na konci měsíce by mohl vyplait mzdu dle dohody, tedy zadat jeden platební příkaz nebo vytáhnout peníze z pokladny. To ale nestačí, protože je třeba spočítat daně, zaplatit daně (a sociální a zdravotní pojištění, každé na jiném místě, ať to není moc jednoduché) a potom ještě vyplňovat zbytečné lejstra pro statistický úřad.

5 0
možnosti
Foto

P96e26t13r 83U86g51r33i87n

21. 1. 2015 8:28

Je to celkem pěkně napsané, ale jedna věc mi tam chybí. Někteří lidé placení z "eráru" ty hodnoty přecijenom vytváří. Mohu mluvit například o škoství (i když neideální příklad), zdravotnictví či hasičích. Tedy tento pohled je dosti ouzký, protože pokud by tyto služby nebyly placeny z eráru, stejně bychom je zaplatili tak nebo tak. Otázkou však zůstává, jak efektivní systém provozovaný státem je ...

23 0
možnosti
MH

ale to samozrejme mate pravdu. Problem je ze ty ucitelky musi byt placeni prave z te tretiny. Navic si ta tretina plati i lidi ktere je sikanuji - viz policie a vyberci dani z financaku.. takze staci abychom odesli a mate po ptakach....

0 0
možnosti
LT

L54i96b32o63r 92T41r18u68x38a

20. 1. 2015 21:53

Shrnuto v jedné větě:

Není problém nasytit chudé, problém je nasytit bohaté.

12 0
možnosti
JK

No, podobnou statistiku jsem dělal už před dvěma lety. Čísla vyla podobná.

http://jirikrakora.blog.idnes.cz/c/328674/Tridni-boj-volime-nejvetsiho-parazita.html

2 0
možnosti
MK

Na který měsíc vyla ta podobná čísla?;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3635x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy